Zicht op Zeldzaam Zorgstandaarden.net VSOP voor zeldzame en genetische aandoeningen Zeldzame ziekten

Idiopatische juveniele osteoporose

Bij osteoporose (botontkalking) zijn de botten minder stevig dan normaal. Hierdoor is er een grotere kans op botbreuken. Veel mensen krijgen op oudere leeftijd uiteindelijk osteoporose. Of je hier last van krijgt, verschilt per persoon. 

Door osteoporose heb je een grotere kans op het breken van botten. Vaak gaat het om heupen, polsen en armen. Ook kunnen de wervels in je rug breken en inzakken. Hierdoor kan de rug krommer worden. Sommige mensen worden dan ook kleiner.

Onze botten vernieuwen zich de hele tijd. Daarbij worden er telkens hele kleine stukjes bot afgebroken (daar merk je zelf niets van) en weer opnieuw aangemaakt. Als je nog in de groei bent, maak je meer bot aan dan dat je bot afbreekt. Later wordt er evenveel bot aangemaakt als afgebroken. Pas als je ouder wordt, ga je minder bot aanmaken.  Zo worden onze botten in de loop van het leven minder stevig. 

Heb je een vraag? Mail ons.

Diagnose

Een dokter kan ontdekken of je osteoporose hebt. Dit gebeurt met een meting van de botdichtheid. Dit kan met bijvoorbeeld een DEXA scan.

Behandeling

Als je een bot breekt door osteoporose, krijg je vaak adviezen. Om gezond te eten met genoeg calcium. Calcium zit bijvoorbeeld in melk, kaas, groente, noten en peulvruchten. Ook is het goed om te stoppen met roken, minder alcohol te drinken, te bewegen en iedere dag naar buiten te gaan. Soms stelt de dokter voor om vitamine D en kalk te slikken. Als de osteoporose ernstig is, zijn er ook medicijnen tegen. 

Vóórkomen

Ongeveer 900.000 mensen in Nederland hebben osteoporose. Het komt twee tot drie keer zo vaak bij vrouwen voor dan bij mannen. En als mensen ouder worden, kunnen ze het eerder krijgen. 

Erfelijkheid

Osteoporose komt door oudere leeftijd, voeding met te weinig kalk, weinig bewegen en sommige medicijnen. Als osteoporose vaker in de familie voorkomt, heb je meer kans om het ook te krijgen. Soms krijg je osteoporose door een andere aandoening die je hebt. Die aandoening kan erfelijk zijn. 

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Idiopatische juveniele osteoporoseOmhoog