Zicht op Zeldzaam Zeldzame ziekten

Diabetes Mellitus type 2

Diabetes type 2 is een vorm van suikerziekte. Diabetes type 2 noemen we ook wel diabetes mellitus type 2. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam moeite met het opslaan van glucose (suiker). Diabetes type 2 is een multifactoriële aandoening. Dit houdt in dat er een erfelijke aanleg kan zijn, maar dat ook omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Voorbeeld van een omgevingsfactor is overgewicht.

Insuline is een hormoon. Insuline zorgt dat glucose uit het bloed in de lichaamscellen wordt opgenomen. Glucose is brandstof voor onze cellen. Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Zonder goed werkende insuline kan het lichaam niet genoeg suiker uit het bloed halen. Dan wordt de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog.
Iemand met diabetes type 2 kan moe zijn, veel moeten drinken, vaak plassen, dorst en een droge mond hebben en verminderde weerstand tegen infecties, zoals urineweginfecties of schimmels.
 
Diabetes type 2 verloopt gewoonlijk milder dan diabetes type 1.Maar uiteindelijk is er kans op nierproblemen en problemen aan ogen, benen, voeten, hart en bloedvaten en zenuwstelsel.

Diagnose

Diabetes type 2 kan worden vermoed op grond van bovenstaande kenmerken. De diagnose wordt soms pas jaren na het ontstaan van de aandoening gesteld. Het ontwikkelen van diabetes type 2 kan worden uitgesteld - en soms zelfs worden voorkomen - door een gezonde leefstijl.
Diabetes type 2 ontstaat meestal na het 40e jaar, maar het kan ook op jongere leeftijd ontstaan. De diagnose wordt gesteld door bloedonderzoek.

Behandeling

De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit het onder controle houden van de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed. In het begin kan de behandeling bestaan uit voedingsadvies eventueel samen met tabletten. Later kunnen ook injecties met insuline nodig zijn.
Bij de behandeling probeert een arts de gevolgen door de diabetes op langere termijn te voorkomen, te verminderen of uit te stellen. Richtlijnen voor voeding, beweging en aandacht voor psychosociale begeleiding kunnen bij de behandeling horen.

Vóórkomen

In Nederland zijn er naar schatting 540.000 mensen met diabetes mellitus type 2. De kans op diabetes mellitus in families van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse oorsprong ligt hoger.

Erfelijkheid

Diabetes type 2 erft multifactoriëel over. Dit betekent dat er zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan. De rol van erfelijkheid is meer van toepassing bij diabetes type 2 dan bij diabetes type 1.

Als mensen weten dat zij de erfelijke aanleg hebben voor diabetes type 2 dan kunnen ze extra op hun voeding en beweging letten. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen door gezond te leven hun risico om diabetes type 2 te krijgen kunnen verminderen. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes type 2.

De kans dat iemand diabetes type 2 krijgt als een bepaald familielid dit ook heeft, staat hieronder:

- Als broer of zus diabetes heeft15-20 %

- Als vader of moeder het heeft10-20 %

- Als beide ouders diabetes hebben40 %

- Als neef of nicht het heeft6-10 %

- Bij eeneiige tweelingen70-90 %

ErfocentrumBeschrijving, diagnose, behandeling, vóórkomen en erfelijkheid van de aandoening zijn overgenomen van www.erfelijkheid.nl. Klik hier voor de hele tekst.

>>Diabetes Mellitus type 2Omhoog